4/27/2012

İlk Kez Bas Gitar Alacaklara Mini Rehber



Bas gitar genellikle grubun biraz kısık sesli kahramanı… ne solist kadar önde, ne de davul/gitar kadar havalı (buna katılmadığımı belirteyim hemen !!!)… Ama müzik içinde çok önemli görev üstlenmiş, armoni ile ritmi buluşturan; uzun lafın kısası sevdiğimiz müziklerin böylesine heyecan verici olmasında büyük katkısı olan bir enstrüman… İster grubunuzun sounduna katkı yapmak için bas gitar çalmayı tercih etmiş, ister bas gitarı alışılmadık biçimde kullanan ustalardan etkilenmiş olun, ilk ihtiyacınız olan doğal olarak bir bas gitar olacaktır…İşte tam o esnada bu yazı devreye giriyor!!!

Bir enstrüman çalmaya yeni başlıyor bile olsanız kaliteli, ya da en azından belirli bir düzeyin üstünde bir bas gitar almanız yararınıza olacaktır. Daha kaliteli bir bas gitar daha dayanıklı, tonu daha iyi olacak; (sizin de iyi bakımınızla) değerini koruyacağı için gerektiğinde elden çıkarmanız kolaylaşacaktır. Ek olarak size vereceği çalma keyfi de cabası tabii…


Bas gitar bakmaya başlamadan önce, nasıl bir basa sahip olmak istediğinizi zihninizde canlandırın… Tel sayısı, manyetikleri, tonu, hatta rengi ve görünüşü konusunda tercihlerinizi belirleyin. Çevrenizdeki basçılardan kişisel tercihleri, tecrübeleri konusunda bilgi alın. Ayrıca internette kapsamlı bir araştırma yaparak istediğinize yakın bas gitarların hangi firmalar tarafından yapıldığını, özelliklerini ve fiyat aralıklarını öğrenin. Bu yaklaşım, hem bilginizi arttıracak hem de bulduğunuz basları değerlendirmenizde ve sonuç olarak alma kararını vermenizde yardımcı olacaktır. Yine de istekleriniz/beklentileriniz konusunda çok da takıntılı davranıp uygun alternatifleri kaçırmamaya dikkat edin.




Bas almaya karar verdiğinizde mutlaka bütçenizi belirleyin. Burada elinizdeki miktar kadar gerektiğinde yükselebileceğiniz maksimum fiyatı da kararlaştırın. Bütçenizi hesaplarken amfi, jack, askı, tel vb. aksesuarları da aklınızda bulundurun; bunların alım öncesi pazarlık sırasında da söz konusu edilebileceğini unutmayın. 


Bas gitar alırken (aslında tüm diğer ekipman için de geçerli), müzik mağazalarına “ikili ziyaret” genellikle tercih edilen yaklaşımdır. Burada istek ve beklentilerinizi aşağı yukarı belirledikten sonra dükkanlara yapacağınız ilk ziyarette önce sizin hedefiniz olabilecek hangi enstrümanların bulunduğunu ortaya koyun ve fırsatlar oranında deneyin. Cumartesi günleri, iş ve okul çıkışı saatleri gibi kalabalık zamanlardan uzak durmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Mağazadaki satış elemanının düşünce ve tavsiyelerine zaman ayırın ve kulak verin. Gitarın özelliklerini ve tonlarını size, ürünü pazarlayan olarak tanıtmasını sağlayın. Bas gitarı siz denerken öncelikle genel yapısı, ağırlığı vb. fiziksel özelliklerine bakın, bu sırada da gözle görünür bir zedelenme olup olmadığını kontrol edin. Bir bastan ilk aşamada bekleyeceğimiz özellikleri, sapının düz olması, akort kulaklarının sağlam ve yerine sağlam şekilde oturmuş olması, akort kaçırmıyor olması, tüm elektrik aksamının her manyetiğin ve ton düğmelerinin çalışıyor olması, sapta her pozisyonda seslerin net gelmesi, cızırdama olmaması şeklinde kısaca özetleyebiliriz. Bu noktaları netleştirmek için mutlaka bir amfi ile bas gitarın tonunu duyun, elektrik aksamının işlevlerini doğru olarak yaptığına emin olun. Bas gitarı amfi ile denerken kesinlikle efekt kullanmayın, amfide yer alan tona etki edecek eq, kompresör vb. katkısını en aza indirin. Bu sırada basın değişik tonlarını ve özelliklerini, kendi çalma dinamiklerinizle anlamaya çalışın. En hızlı, dikkat çekecek numaralarınızı orada bulunan çılgın kalabalığa (!!!) dinletmeden önce,  elinizdeki bas gitarı tarafsız bir fikir sahibi olmak için denediğinizi, konserde olmadığınızı lütfen hatırlayın!!! Beğendiğiniz bir model olmuşsa, mağazadan ayrılmadan önce ona benzer başka hangi enstrümanların bulunduğunu sormanız, alternatiflerin netleşmesi açısından yararlı olacaktır.




Bu ilk araştırmanın sonunda almayı düşüneceğiniz 2-3 modelin adı, özellikleri ve fiyatlarını belirleyin. Sonra bu enstrümanları fikirlerine güvendiğiniz diğer basgitarcılara sorun, tanıdık çevrenizde aynı modele sahip birisi varsa onun basını da deneyin,  internetten da yararlanarak eksi ve artı özellikleri konusunda bilgi toplayın. İstediğiniz modeli kesinleştirdiğinizde ya da iki bas arasında karar vereceğinizde bunları yeniden ve daha ayrıntılı olarak deneyerek kararınızı verin. İmkanınız varsa, karar aşamasında daha tecrübeli bir bas gitaristin sizinle birlikte olmasını sağlayın ve onun görüşlerini alın. Müzik mağazasında satış elemanına alma kararınız söyleyin; ayrıntılı denemeden sonra fikriniz kesinleştiğinde ödeme koşullarını, aksesuarları; gerekiyorsa tel takma ve bakımla ilgili konuları netleştirin.

Kullanılmış ya da ikinci el bas gitarlar da diğer alternatifiniz…ikinci el bas gitar alırken, bazı noktaları aydınlatmanız faydalı olacaktır. Önceki sahibi / sahipleri, gitarın kaç yıllık olduğu, üzerinde yapılan değişiklikler, önemli hasar alma / tamir geçirme hikayesi size bas gitarın durumu konusunda ipuçları verecektir. İkinci el piyasasında her zaman istediğiniz özelliklerde baslara rastlayamayabilirsiniz... ama unutmayın, hiç beklemediğiniz bir anda çok kaliteli ve iyi durumda bir ikinci el bas gitarın karşınıza çıkması da mümkün olabilir.  

 Koray Ergünay

Kaynaklar:

Dan Lasley. Shop Till You Drop - How to buy a Bass Guitar - Bass for Beginners. (Guitarnoise.com)

Greg Mooter. The Bass Player’s Handbook Chapter 13: Considerations when purchasing an instrument. (Berkleeshares.com)



2 yorum:

  1. ilk defa bass gitar alıcam 2 seçenek var ıbanez gsr 205 yada cort action hangisini almalıyım yardım lütfen

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar