12/09/2020

Elektrogitar Manyetik Tavsiyeleri Hakkında


Yıllar yılı en sık sorulan soruların başında, belki de,  manyetik tavsiyeleridir. Sıklıkla çok az ayrıntı verilerek bir öneri bekleniyor; "Bende Fender Strat var, blues çalıyorum, köprüye ne almalıyım?" gibi. Daha sıkça ise genel geçer, hap bilgiler isteniyor; "blues için en iyi single nedir?" gibi.

Öncelikle ton eldesindeki önemli bir basamak olan manyetiklerde mutlak doğru gibi bir şey yok; tercihler var. Nevermore gibi gitar soundu isteyen bir adama, bence, pahalı bir butik PAF klonu önermenin hiç bir esprisi yok. Dahası elinde amfisi bile olmayan birisine manyetik önermenin zaten gereksiz. Dolayısıyla faydalı bir manyetik tavsiyesi verebilmem için bana;


1) Gitarınızın doğal tonları/fişsiz tonları (baslar, tizler ve özellikle midler, tonu canlı mı değil mi vs.) hakkında,

2) Amfiniz ve pedallar gibi yan ekipmanlarınız hakkında,

3) Şu anki manyetiklerinizde sevmediğiniz/değişsin istediğiniz ve sevdiğiniz noktalar hakkında,

4) Kafanızdaki net hedef ton hakkında (misal SRV de, Robert Johnson da, Gary Moore da blues çalıyor ama bambaşka tonları var),

5) Bütçeniz hakkında

olabildiğince detay ve bilgi vermeniz lazım. Bu bilgiler olmadan tavsiye veren de bana göre ezbere sallıyordur. Zira her manyetik, her gitarda ve her setup'ta aynı neticeyi vermez. Aynı marka model ve hatta üretim yılı olsa bile. 

Dahası bir manyetik bir gitarda farklı amfi ve setuplarda farklı sonuçlar verebilir; örneğin elinizdeki doğal mid frekansları belirgin bir gitara takacağınız Duncan JB ile Blackface Fender'de oldukça dengeli bir ton elde edebilirken (zira bu amfinin midleri çukurdur), aynı gitarı mid kusan bir Marshall JCM800'de çok cazgır bir ton elde edebilirsiniz. Gerçi bu arzu ettiğiniz şey de olabilir, o ayrı :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar