12/08/2020

Gitar Yapımı hakkındaki Temel Kitaplar

Elektrogitar ve elektrik bas yapımı konusunda özellikle de bu işe nasıl başlanacağı konusunda epeydir çok soru alıyordum.

Son dönemde pek çok genç arkadaşın, biraz da teknolojinin nimetlerinden yararlanarak bu işe daha yoğun olarak girdiğini görmek de ayrıca sevindirici. Ancak bu işin içinde öyle detaylar var ki elindeki basit bir CNC olan ve sap ve gövde yarı mamulleri yapabilen bir adamdan ciddi bir gitar yapımcısına evrilmek için deneyimli lütiyelerin yaşadıklarından ve bilgilerinden faydalanmakta büyük fayda var. 

İlgili olan arkadaşlara "MUTLAKA" önerdiğim kitaplar aşağıdakilerdir. Elbette başka başka kitaplar da var. Ancak şu ana kadar okuduğum kitaplar arasındaki en iyi üçlü bunlar. Richard Mark'ın "Technology of the Guitar" gibi muhteşem bir eseri de var ama hem çok teknik hem de gitar yapımının daha teorik bir kısmını ele almakta.

Temeller konusunda sıkıntı yaşamamak için bu kitaplara asgari ilgiyi göstermenizi öneririm ki yapmaya meylettiğiniz işe olan saygınız belli olsun. Kulaktan doğma, mesnetsiz, eksik bilgilerle girişmeyin; Building Electric Guitars - Martin Koch, Guitar Player Repair Guide- Dan Erlewine ve Make Your Own Electric Guitar - Melvyn Hiscock 

Eğer modifikasyon ile daha fazla uğraşacaksanız Dan Erlewine'ın kitabına bakın, onun konsepti yapım üzerine değil zira. Ama oradan öğreneceğiniz cidden çok önemli deneyimler mevcut; olmazsa olmazdır. Melvyn Hiscock ve Martin Koch'un kitaplarında da çok detaylı ve bilimsel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar