2/03/2012

Vox Joe Satriani Big Bad Wah İncelemesi




Signature serilerine karşı bir zaafım var... Özellikle de sevdiğim müzisyenlere ait ekipman söz konusu olduğunda... 

Ben de herkes gibi sürekli olarak soundunu beğendiğim müzisyenler ne kullanıyor diye araştırır bu ekipmanı edinmenin hayalini kurarım. Elbette söz konusu müzisyenin kendine ait bir modeli varsa o zaman işler kolaylaşıyor...

Vox Joe Satriani işbirliği bu konuda ciddi bir nimet. Satriani pedalları seven ve mümkün olduğunda bunları kullanmayı tercih eden bir müzisyen. Öte yandan ekipmanını da oldukça basit ve anlaşılabilir tutmakta. Düşünün buzdolabı boyutlarında rack’lerin hüküm sürdüğü bir dönemi bile temelde DS-1, Crybaby ve Marshall ile geçirmiş bir gitaristten söz ediyoruz.


Vox Satriani ile beraber şu ana kadar dört pedal çıkardı; Satchurator (Distortion), Ice 9 (Overdrive), Time Machine (Delay) ve Big Bad Wah... Şahsen Wah Wah çok severim, hatta ıssız adaya düşsem yanıma alacağım 1 numaralı efekttir. Eh insan bir de Satriani fanı da olunca bu pedalın çekim gücüne kapılmamak elde değildi.





Control: Drive knob, Voice toggle switch, Inductor switch, Wah 1-2 footswitch
Jacks: 1x INPUT, 1x OUTPUT, 1x DC9V
Input impedance: 1M-ohms
Output impedance: 22k-ohms
Power supply: 9V battery (6F22, 6LF22/6LR61) or AC adapter (sold separately)
Current consumption: 4 mA
Dimensions (W x D x H): 130 x 253 x 78 (mm) /5.12 x 9.96 x 3.07 (inches)
Weight: 1.2 kg /2.65 lbs. (without battery)
Included items: 9V zine-carbon battery (6F22)
Powered by a 9V AC adapter or 9V Battery (Battery life approximately 90 hours when using zine-carbon battery)

Şimdi öncelikle pedalın fiziki özelliklerinden bahsedeyim, pedalboard’da kapladığı yer biraz geniş ama ağırlık olarak şaşırtıcı derecede hafif. Pedalın sağ tarafında Wah1/Wah2 seçimi, inductor seçimi ve voicing için 3 adet switch ve boost için drive potansı var. Ev kullanıcısı olarak şunu söyleyebilirim elimi sürmeden hepsini kontrol edebiliyorum,  ama nazik olmakta fayda var. Yine ev kullanıcısı olduğum ve pedalı da oldukça yeni edindiğim için dayanıklılık konusunda yorum yapmam pek doğru olmaz. 





Daha önceki gitar maceramda standard bir CryBaby sahibiydim. Aklımda kalan hep kayıtlarda duyduğum Wah’larda fazla birşeyler olduğu hissiydi. İşte fazladan birşeyler bu Wah’ta bolca var  iki inductor ve iki voicing ile beraber boost... Voicing ve boost sadece Wah 2’de kullanılabiliyor ama seçtiğiniz inductor her iki wah moduna da etki ediyor. Bu durumda Wah 1’de iki farklı sound (inductor seçimi) , Wah 2’de de 4 farklı sound (inductor ve voicing seçimi) ve 10db clean boost da olmak üzere seçenek sayısı epey yüksek. Gerçi bu tip “versatile” ürünler her işten biraz yapıp hiçbir zaman “one trick pony” diye tanımlanan ürünlerin tek işlevlerindeki seviyeye ulaşamıyorlar ama seçeneklere sahip olmak (hepsinden faydalanmasam bile ) benim hep daha çok ilgimi çekmiştir. 

Wah kutudan çıktığı şekli ile UK inductor ve Wah 1 seçeneklerinde klasik Vox karakterinde. Inductor seçimi ile daha “modern” ya da “US” tipi bir karaktere bürünüyor. Switch’e basıp Wah 2’ye geçtiğimizde işler değişiyor. Klasik inductor daha sıcak, US inductor ise daha net ve keskin bir sound’a sahip. Ben her ikisini de beğendim doğrusu. Wah 1 tüm koşullarda kulağa hoş geliyor. Wah 2 köklenmiş bir boost ile beraber oldukça agresif. Temiz ya da hafif kırılmış tonlarda boost ile beraber bence oldukça iyi sonuç veriyor. Ama zaten ton yüksek drive’lı ise bu boost fazla gelebiliyor, tadında bırakıp saat 12-14 civarlarını aşmamak bana en uygun geleni... Dark voicing’de pedalın tüm ton aralığı Dark Side’a geçiyor  dolayısı ile fazla koyu alanda dolaşıyor insan. 


Sonuç olarak standard bir wah yerine üzerinde oynayabilecek şeyler olsun dediğimizde karşımıza çıkan ilk ürünlerden biri. Fiyat olarak ortalamanın üzerinde ama bu üzerindeki özelliklerle, birkaç karakterli olması ile açıklanabilir. Wah arayanların bir bakmalarında fayda olduğunu düşünüyorum, ne de olsa burada konuştuğumuz tüm ürünlerde olduğu gibi en güçlü belirleyici kişisel zevklerdir. En iyi wah mı elbette hayır ama oldukça farklı soundları ile insanın sıkılmadan kullanabileceği bir pedal.

Gürkan Ildaş - 2012 - Tüm hakları saklıdır!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar