3/12/2019

Humbucker Modifikasyonları: Dimarzio IBZ ve Ibanez V1



Merhaba.

Humbuckerlar modifiye edilerek ciddi farklılıklar elde edilebilir. Buna örnek olarak dimarzio/ibz sap humbuckerı ile ibanezin 90 başlarında kullandığı erken dönem V1 sap manyetiği üzerindeki denemelerimi sunmak isterim.


Ibanez V1
Ibanez RG550 gitarımın manyetikleri için arayışım sürerken, elimde bulunan ibanez V1 adlı sap manyetiğini kullanmak istiyordum. Zira 10K'lık sarıma ve alnico 5 mıknatısa sahip bir manyetikti. Sapta, bence biraz çamura kaçabiliyordu ki eğer hafızam yanıltmıyorsa 8-8,5K ve üzerinde (sap için konuşuyorum) çamur kaçınılmaz oluyor gibi. Köprüde beklentim büyüktü; 10K'lık (overwound paf) köprü humbuckerlarını çok severim. İyi yapılırsa hem net, hem de koyu güzel bir ton alınabiliyor ki Brobucker, Virtual Hot Paf ve PATB-3 gibi örneklerinden aşinayız.

Ne yaptığıma gelince, öncelikle aşağıdaki şematik görseli ekleyeyim ki gözünüzde yaptığım şey net olarak belirginleşsin.




Sapta yaklaşık 8K'lık bir humbucker koyacağım için bunun çok güçlü olmasını istemedim, nefes alan, dinamikleri yüksek bir manyetik olması niyetinde olarak yukarıda "metal spacer" denen zımbırtıyı çıkardım.Dimarzio buna "air" diyor yani mıknatısı gauss cinsinden zayıflatmaktansa mıknatısın manyetik akısının yukarı taşınmasını azaltma hadisesi temelde (bu bağlamda dimarzio'nun norton ve air norton, paf classic ve air classic, tone zone ve air zone manyetikleri tamamen aynıdır. Tek fark işte "air" ön adı olanlarda metal çubuk yok). Ve işe de yarıyor. Tam beklediğim gibi oldu aslında. Şu an 10K'lık bir humbuckerdan ummayacağınız kadar dinamik, tabiri caizse transparanlığı görece yüksek bir köprü humbuckerım var. Gerçi tizlerini istediğimden biraz fazla arttırmış olabilirim, doğruya doğru. Hem biraz o sebepten, hem de büyük merakımdan dolayı sırada şöyle bir denemem var; düzgün bir alnico 2 mıknatıs aldım. Bunu ve metal spacerı koyacağım, bakalım EVH tonuna ne kadar yaklaşıyoruz :)




Dimarzio/IBZ

Normalde bu manyetik yaklaşık 8K'lık bir sarıma ve spacersız bir yapıya sahipti;


Seramik mıknatıs, Duncan PATB-3'ten sökmüş olduğum alnico 5'ten kalın ama daha dardı ki dimarziolarda genel bir şey sanıyorum. Daha önce söktüğüm dimarziolarda da bu darlık vardı ama paf türü dimarzio sökmedim hiç, belki onlarda durum farklı olabilir. Yaşadığım tek sıkıntı seramiğin kalın olmasından kaynaklı olarak kutup başlarını istediğim kadar indiremiyorum. Daha fazla indirmeye başlarsam manyetik şasisini itmeye başlıyor. Onun dışında bir problem olmadı.


(Bu arada bobin karkasındaki üç boşluğa dikkat, onlar ne işe yarıyor dersiniz? ;) )

Ton anlamında sonuç nasıl derseniz şu an 8K sarımlı bir manyetiğe göre oldukça net bir sap manyetiğim oldu :) Köprüyü bastırmayacak kadar gücü azaldı (ki normal, kalın seramik çıkardık), midlerde biraz eksilme oldu dimarzio/ibz'leri tanıdığım kadarıyla ama oldukça responsif ve dinamik bir şey.

İşin özü benim büyük ölçüde içime sindi. Bu tür bazı minik oynamalar elinizdeki manyetikleri daha fazla sevmenize yol açabilir. Manyetiğinizi iyi tanır, varsa ihtiyacını doğru sağlarsanız birkaç dolarlık bir mıknatıs değişimi, alta konan metal bir plaka, kutup başlarındaki değişimler vs sizi daha pahalı manyetik değişimlerinden kurtarabilir.


Barış Şahin
12.03.2019

1 yorum:

  1. Mohegan Sun at Pocono Downs marks 75th anniversary
    (WJAR) 김해 출장마사지 -- Mohegan Sun Pocono marks 김천 출장안마 75th anniversary as 춘천 출장샵 the first casino 광양 출장안마 in Pennsylvania to offer slot machines and table 문경 출장마사지 games. (WJAR).

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar